Desfasurarea unei consultatii optometrice este un proces important pentru a ne pastra vederea in parametrii normali.

Protejarea ochilor si prevenirea oricarei boli oculare este un pas inainte catre o vedere perfecta si niste ochi sanatosi. Desi, specialistii in optometrie recomanda efectuarea unei consultatii cel putin o data pe an, pentru siguranta si preventie, majoritatea oamenilor trec pragul cabinetului doar atunci cand vederea lor incepe sa le puna cateva semne de intrebare.

Deoarece cunoasterea inseamna putere, in urmatoarele randuri vrem sa va prezentam care sunt pasii unei consultatii optometrice.

Intai de toate, haideti sa intelegem cat mai bine care sunt atributiile unui optometrist. Optometria este stiinta care se ocupa cu cercetarea, analiza si masurarea defectelor de vedere, precum si cercetarea sau compensarea acestora.

Optometristul iti va spune daca ai probleme de vedere si iti ofera consultanta in privinta lentilelor de ochelari. Acesta iti poate recomanda un medic oftalmolog daca considera ca ochii tai au nevoie de ingrijire speciala.

Daca retinerea de a te duce la un cabinet optometric vine din frica de necunoscut, deoarece nu stii ce anume se intampla in acel cabinet, ei bine, noi o sa va prezentam fiecare detaliu si pas din acest proces pentru a te simti mult mai relaxat.

amagreen-consultatii-optometrice

Orice consultatie optometrica incepe prin:

  • Anamneza. Este o discutie intre specialistul optometrist si pacient. Pe parcursul acestei discutii optometristul va pune o serie de intrebari pentru intelegerea intregului istoric al ochilor.

Specialistul va adresa pacientului o serie de intrebari precum daca este un control de rutina sau daca este bazat pe anumite simptome, daca au fost in ultimul timp anumite probleme oculare sau modificari ale vederii, cand au aparut si cum s-au manifestat, daca exista antencedente medicale sau daca exista in familie cazuri cu probleme de vedere.

  • Evaluarea vederii – Dupa discutia si intelegerea simptomelor si nevoilor pacientului, urmatorul pas este evaluarea vederii. In cazul acestui proces, pacientul va fi asezat pe un scaun la o anumita distanta fata de un panou pe care vor fi proiectate litere de diferite dimensiuni. Pacientul va trebui sa isi acopere pe rand cate un ochi, apoi sa citeasca literele cele mai mici, fara a face vreun efort.

Pentru masurarea acuitatii vizuale se realizeaza prescriptia optica cu ajutorul proiectorului de teste si a testelor speciale folosind trusa de lentile de proba.

  • Verificarea motilitatii oculare. Miscarea oculara este asigurata de muschii extraoculari: patru muschi drepti, muschiul drept intern, muschiul drept extern, muschiul drept superior, muschiul drept inferior si doi muschi oblici: cel superior si cel inferior.

Optometristul trebuie sa se asigure ca miscarea oculara se realizeaza in conditii optime si cu un ritm normal.

amagreen-consultatii-optometrice

Dintre operatiunile care se realizeaza in timpul unei consultatii optometrice se mai numara:

  • Masurarea dioptriilor. In urma masuratorii, optometristul va determina dioptriile.

In cadrul acestei etape barbia va fi asezata pe suportul unui aparat numit autorefractometru sau dioptron, aparat care va determina cu exactitate dioptriile. Acest aparat va trimite o raza de lumina pe fundul ochiului, masurand astfel refractia si imprimand aceste masuratori.

  • Stabilirea corectiei optice. Se realizeaza cu ajutorul unei perechi de ochelari speciali, cu diferite lentile stabilite de specialist in urma masuratorii.

Pacientul va fi rugat sa priveasca panoul cu litere prin diferite lentile, pana va putea citi si cele mai mici litere fara prea mare efort.

  • Masurarea distantei interpupilare. Distanta interpupilara este de fapt distanta dintre cei doi ochi, care este masurata cu ajutorul unui aparat numit pupilometru.

Distanta se masoara prin privirea unei surse de lumina aflata in interiorul unui aparat.  Cunoasterea distantei interpupilare este foarte importanta in etapa de centrare a ochelarilor, mai ales in cazul lentilelor progresive.

Asadar acestia sunt pasii standard al oricarei consulatii optometrice. Media unui consult este in jur de 20-30 de minute sau mai putin. Acesta iti poate oferi toate raspunsurile pe care le ai la adresa vederii si ochilor tai.

Iar pentru ca acum deja stii toti pasii pentru o cosnultatie optometrica, Ama Green Optic este aici pentru a iti oferi cele mai bune experiente si cele mai bune servicii si produse.